HET VARKEN HEYDE HOEVE DUROC


De oorsprong van Duroc varkens

Duroc varkens zijn roodbruin gekleurde varkens met hangende oren. Over de oorsprong van het Duroc ras bestaan verschillende verhalen. Waarschijnlijk komt het Duroc varken uit Amerika. Dit ras ontstond rond 1800 uit verschillende rode varkenssoorten. Het moderne Duroc varken is een kruising van de Jersey Red en het oudere Duroc uit New York. Op de Heyde Hoeve hebben wij onze eigen kruising. De meeste varkens van ons zijn roze maar zo af en toe zit er een nestje roodbruine biggetjes bij!

Zorg

De zorg voor het varken begint bij de moeder en haar big. Ze krijgen extra aandacht en tijd en leven in een stressvrije omgeving. Daarbij hoort ook dat alle zeugen van Heyde Hoeve boeren netbouwmateriaal krijgen. Een zeug heeft namelijk voor het werpen van de biggen drang om een nestje te bouwen. Door materiaal aan de zeugen aan te reiken wordt deze drang vervuld en werpen de zeugen sneller.

BESTE VARKEN VAN NEDERLAND!

In oktober 2012 is het Heyde Hoeve varken gekozen tot het meest duurzame en lekkerste varken van Nederland. De wedstrijd werd georganiseerd door Foodlog.nl en Urgenda. Een smaakjury met culinair journalist Jeroen Thijssen (Trouw), Robert Jeurissen (restaurant Coco Pazzo in Houten) en Johan van Uden (slagerij Chateaubriand in Heemstede) koos uit de meest innovatieve inzendingen de lekkerste. Van Uden: “Het oordeel van de jury was unaniem. Als je het varkensvlees van de Heyde Hoeve in je mond steekt proef je het meteen. Sappig, goede bite, goede smaak.”

Heyde Hoeve werkt continu aan de kwaliteit en de smaak van het vlees van haar varkens. Zo kunt u blijven geniet van heerlijk varkensvlees.

GEZOND EN VERANTWOORD VOER

Gezond voer is van groot belang voor gezonde, sterke varkens. Ook draagt goed voer bij aan de smaak van het vlees. Het voer is speciaal afgestemd op de Heyde Hoeve varkens. Het (droog)voer bestaat uit diverse granen aangevuld met plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Daarnaast krijgen onze vleesvarkens brijvoer. Brijvoer bestaat uit reststromen uit de humane voedingsmiddelenindustrie. Een belangrijk bestandsdeel is tarwegist. Verder gebruiken we bierbostel uit de bierindustrie, kaaswei uit de zuivelindustrie en aardappelstoomschillen uit de aardappelenindustrie. Lekker en gezond voor de varkens én goed voor het milieu (recycling).

De biggen blijven 28 dagen bij de moeder waar ze groeien op moedermelk. Om de overgang van moedermelk naar vaste voeding te vergemakkelijken krijgen de biggen pap en brokjes bijgevoerd. De vleesvarkens krijgen dagelijks een handje stro van de boer. Dit draagt bij aan het natuurlijk gedrag van het varken en het zorgt voor een goed contact tussen het dier en de verzorger. Uiteraard hebben onze varkens de hele dag de beschikking over vers water.

VARKENS HOREN BIJ NEDERLAND

De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders heeft een filmpje gemaakt over het varken. ‘Het Nederlandse varken is duurzaam, wordt diervriendelijker gehouden dan elders in de wereld, ons varken is het ultieme kringloopdier en onze varkenshouderij loopt met hun productiewijze qua innovatie, kwaliteit, diergezondheid en dierwelzijn voorop in de wereld’.

Home